خانه / GIS و نقشه‌برداری / تفاوت CRS 4326 و 3857 چیه؟ کِی از کدوم استفاده کنم؟
N

تفاوت CRS 4326 و 3857 چیه؟ کِی از کدوم استفاده کنم؟

newbie_gis · 3 ماه،4 هفته پیش · GIS و نقشه‌برداری CRS projection QGIS

سلام به همه
یه سوال پایه دارم که خیلی گیجم کرده. وقتی توی QGIS یه لایه باز می‌کنم گاهی CRS رو 4326 می‌بینم گاهی 3857. فرقشون چیه؟ کِی باید از کدوم استفاده کنم؟
قبلاً یه بار لایه‌هام رو روی هم انداختم و کلی انحراف داشت، فکر کنم مشکل از همین بود.

394 بازدید
4 پاسخ
Z
zahra_ndvi 3 ماه،4 هفته پیش

یه چیز اضافه کنم — وقتی می‌خوای مساحت زمین کشاورزی رو حساب کنی حتماً از UTM یا یه سیستم متریک استفاده کن. با 4326 مساحت اشتباه میاد چون واحدش درجه‌ست نه متر.

برای ایران معمولاً UTM Zone 39N یا 40N استفاده میشه (EPSG:32639 یا 32640).

H
hossein_map 3 ماه،4 هفته پیش

یه نکته عملی — توی QGIS وقتی Project رو باز می‌کنی برو Settings > Project Properties > CRS و CRS پروژه رو ست کن. بعد همه لایه‌ها on-the-fly تبدیل میشن و دیگه انحراف نداری.

پاسخ راه‌حل
A
ali_gis 3 ماه،4 هفته پیش

سوال خوبیه، خیلیا اول گیج میشن.

4326 همون WGS84 معروفه — مختصاتش به صورت درجه طول و عرض جغرافیایی (longitude, latitude) ذخیره میشه. این سیستم کروی‌ه و برای ذخیره‌سازی داده و GPS مناسبه.

3857 یا Web Mercator — این سیستم مسطح‌ه و مختصاتش متر هست. Google Maps، OpenStreetMap و اکثر نقشه‌های وب ازش استفاده می‌کنن چون رندر سریع‌تریه.

قانون کلی:
- داده نگه می‌داری → 4326
- نقشه وب نشون میدی → 3857
- محاسبه مساحت/فاصله دقیق می‌خوای → UTM منطقه‌ات

مشکل انحراف که داشتی احتمالاً یه لایه 4326 بود یه لایه 3857، QGIS باید on-the-fly reproject کنه ولی گاهی تنظیم نیست.

N
newbie_gis 3 ماه،4 هفته پیش

آها پس باید ببینم پروژه‌ام کجاست و بر اساسش CRS انتخاب کنم. ممنون خیلی روشن شد! پس مشکل لایه‌هام هم از همین بود که یکیشون 4326 بود اون یکی 3857.

برای پاسخ دادن وارد شوید

ورود / ثبت‌نام